Sfeervol Kerstconcert met bijzonder tintje

      Reacties uitgeschakeld voor Sfeervol Kerstconcert met bijzonder tintje

ZUIDWOLDE – Afgelopen zondag 17 december hield Brassband Heman haar jaarlijkse kerstconcert. Het concert vond dit keer plaats in de middeleeuwse kerk in Zuidwolde. Organist Ike Wolters verleende haar muzikale medewerking aan dit concert. De presentatie was in handen van Anita van der Til.

Vanaf 19:30 was de kerk open en konden bezoekers genieten van glühwein of warme chocolademelk. Een half uurtje later zat de kerk vol. Het was voor Brassband Heman passen en meten in de smalle kerk, maar uiteindelijk zat iedereen op zijn plek.

Heman startte het concert met Christmas Carrillon van James Curnow. Na het openingswoord van Anita van der Til speelde Ike Wolters variaties over het oud-Nederlands kerstlied Komt, wilt u spoeden naar Bethlehem van Willem Vogel. Zij speelde op het N.A. Lohman orgel, dat gebouwd is in 1817. Een prachtig orgel, dat net als de kerk tot het cultureel erfgoed behoort.

Daarna vervolgde Heman het programma met Introitus voor Kerst inclusief samenzang, en Adventsfantasie van Roland Kernen. Ike Wolters speelde Pastorale van Albert de Klerk en Heerlijk klonk het lied der Eng´len van Feike Asma. Aansluitend zongen we gezamenlijk Stille Nacht. Heman zette het programma voort met David of the White Rock en Julesang waarin euphoniumspeler Pedro Pumar Lomba een prachtige solo speelde. Daarna was het de hoogste tijd om dirigent Jappie Dijkstra in het zonnetje te zetten. Dit was namelijk zijn laatste concert als dirigent van Heman.

Jappie Dijkstra heeft een lange geschiedenis met de band. Van 1974 tot 1995 stond hij ook al voor de band en beleefde hij met Heman succesvolle jaren. Een periode die meer dan 20 jaar duurde. In januari 2015 had Heman het erg moeilijk met de bezetting. Jappie werd opnieuw dirigent bij Heman, dit keer op interimbasis. In minder dan drie jaar tijd heeft Jappie geholpen met het opbouwen van een compleet nieuwe band. Als verrassing waren er drie videoboodschappen opgenomen van oude bekenden van Jappie. Oa. de Noorse vriend Tom Brevik en zijn vrouw Jarnfrid Gunnarson die vorig jaar te gast waren op ons Kerstconcert, spraken Jappie toe en zongen een lied. Tot slot werd Jappie benoemd tot eredirigent van Heman. Hij kreeg uit handen van Dineke de Groot de bijbehorende oorkonde overhandigd.

Foto: Frans Kolbeek

Na deze feestelijkheden speelde Ike Variaties Où s’en vont ces gais bergers en speelde Heman Joy in Betlehem. Na de nodige bedankjes werd de avond besloten met Have Yourself a Merry Little Christmas. Na het concert werd er nog nagepraat in naastgelegen cafe Moeke Vaatstra.