Dirigent

Geert Jan Kroon

Geert Jan is geboren in 1981 en noemt zich motivator, inspirator en creatieve optimist. Zijn doel is musici zo te inspireren dat zij het beste van zichzelf laten zien en meer.

In zijn werk als dirigentcomponist en coach gaat hij uit van mogelijkheden; niet van beperkingen. Een dirigent schept de voorwaarden voor het maken van mooie muziek en vanuit die rol wil hij musici faciliteren om hun kwaliteiten en talenten zo in te zetten dat zij het hele orkest optillen.

Hij heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen met een masteropleiding Muziekwetenschappen in Utrecht (diploma 2012). Sindsdien ontwikkelde hij zijn eigen stijl als dirigent, componist en muzikaal ondernemer. Het gedachtegoed van de dirigent Benjamin Zander heeft hem daarbij geïnspireerd. “Als artistiek leider van het project Lûd fan de Middelsee heb ik ervaren dat het mogelijk is 250 musici te motiveren 40 minuten lang een betoverend concert te geven in de buitenlucht.”

‘Jezelf opnieuw uitvinden’, is een leus die goed bij me past, want hij is op zoek naar verdieping, ontwikkeling en wil nieuwe ideeën om uit proberen. Die passie wil hij ook aanwakkeren bij anderen. Als coach daagt hij dirigenten, -componisten en musici uit om vanuit een ander perspectief naar hun eigen werk te kijken.

“Kort samengevat wil ik het beste halen uit mezelf, uit musici waar ik mee werk en wil ik collega’s inspireren met nieuwe invalshoeken. Maar bovenal wil ik mensen aansteken met mijn passie voor muziek. Of zoals Zander het verwoordt: succes meet je aan hoeveel glinsterende ogen je om je heen ziet.”

www.gjkmusic.com

Aline Werkman-Schipper

Aline Werkman is geboren in 1986 in Zuidlaren. Op 9 jarige leeftijd is ze begonnen met euphonium spelen bij Chr. Muziekvereniging Juliana in Zuidlaren. Inmiddels is Aline in juni 2010 afgestudeerd voor de bachelor opleiding euphonium. Ze studeerde bij Ane Travaille aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Ze heeft bij het Drents Fanfare Orkest, Martini Brassband Groningen en de Provinciale Brassband Groningen gespeeld. Daarnaast mocht ze remplaceren bij het NNO en KMK JWF. In juni 2011 is Aline ook afgestudeerd voor de bachelor opleiding hafabra-directie in Groningen. Ze studeerde daar bij Klaas van der Woude en Tijmen Botma.

Eredirigent Jappie Dijkstra

Jappie Dijkstra heeft een lange geschiedenis met de band, want van 1974 tot 1995 stond hij ook al voor Heman. De band maakte onder zijn leiding in 1977 de overstap van een fanfare naar een brassband. In deze bezetting kon Heman gaan deelnemen aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen, en met goede resultaten. Binnen 10 jaar tijd klom Heman op van de 3e naar de 1e divisie, en werden er onderweg mooie prijzen in de wacht gesleept. Onder de leiding van Jappie Dijkstra beleefde Heman succesvolle jaren, een periode die meer dan 20 jaar duurde. Het was dan ook een bijzondere ervaring dat Jappie in januari 2015 opnieuw dirigent werd van Heman. Een vaste dirigent is met een incomplete band niet te organiseren, erg fijn dat Jappie ons op interim basis wilde helpen. In minder dan drie jaar tijd heeft Jappie ons geholpen met het opbouwen van een nieuwe band. Iedere repetitie weer, is hij vol enthousiasme bezig geweest om van groep muzikanten weer een brassband te maken. We zijn ontzettend trots en dankbaar dat Jappie ons gebracht heeft waar we nu zijn. Tijdens het kerstconcert op zondag 17 december werd Jappie in het zonnetje gezet. Hij werd uitgeroepen tot eredirigent van brassband Heman.

Jappie Dijkstra uitgeroepen tot eredirigent van brassband Heman! Foto: Frans Kolbeek